Neix el Cybercat, el primer centre en ciberseguetat de Catalunya

Comparteix!

A continuació el reproduïm:

Tard, però amb convicció. Sis universitats catalanes que fa anys que investiguen en seguretat informàtica i privadesa de les dades s’han aliat per donar forma al primer centre d’investigació en ciberseguretat de Catalunya, anomenat Cybercat. La recerca universitària en aquest camp ja té més de dues dècades d’experiència i la primera idea d’aliar esforços va posar-se damunt la taula el 2006, però no ha estat fins ara que s’ha concretat. El nou centre neix sense una seu física, però amb més d’un centenar d’investigadors repartits pels diversos campus universitaris i amb la determinació que els confereix haver arribat, segons diuen, en el moment més propici, ja que hi ha moltíssim en joc.

“La ciberseguretat cada cop resulta més important. Ja no només per preservar els entorns informàtics, per la seguretat econòmica, per la sanitat, per l’internet de les coses o els cotxes connectats. Ara també és un factor crucial per garantir la democràcia, com es va veure en les últimes eleccions als Estats Units, o el 9-N aquí a Catalunya. Tenint en compte què podria passar en unes pròximes eleccions en qualsevol país, arribem en el moment just. Volem més seguretat perquè hi hagi més democràcia”, assegura Josep Domingo-Ferrer, cap del grup de recerca en seguretat i privacitat de la Universitat Rovira i Virgili i també coordinador del Cybercat.

El centre tarragoní assumeix el lideratge del projecte, en el qual també participen la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), la Universitat de Lleida (UdL), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Domingo-Ferrer ha estat en comitès assessors de la Unió Europea i sap de primera mà que una de les queixes més recurrents dels estats té a veure amb la falta de col·laboració entre països. “No es comparteixen les informacions ni les innovacions ni les amenaces. Ningú no sap què fa el veí i, en el cas de Catalunya, que ni tan sols és un estat, encara rep menys informació del que passa a fora. La ciberseguretat és una qüestió global i no ens podem quedar esperant que l’expertesa ens la posin els altres. L’hem de generar nosaltres mateixos”, remarca l’investigador de la URV.

Tot i que la protecció activa del ciberespai correspon al Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (Cesicat), el Cybercat s’ofereix a col·laborar amb l’agència governamental catalana aportant el seu coneixement. Entre els objectius del centre interuniversitari també figura incrementar la competitivitat de les recerques conjuntes per poder aspirar a fonts de finançaments més potents i tenir més repercussió.

Punt Avui 9-5-2018