PRESENTEU ARMES, ARA!

Comparteix!

El dia de Sant Jordi hi van haver destacades absències al Palau de la Generalitat. Aquestes absències es produïen per primer cop des de fa seixanta anys. Era el primer cop que l’Escamot de Gala dels Mossos d’Esquadra no participava en la commemoració d’aquesta data tan especial. Sembla ser que Presidència, no sabem si el mateix president o algú del seu gabinet, no van considerar oportuna la seva presència. Hi ha presències que encara avui dia provoquen urticària en determinades persones que es consideren d’esquerres. Alguns polítics, alts càrrecs i alts funcionaris no han evolucionat de la mateixa manera que ho han fet la ciutadania,  el país i les seves institucions. En aquest cas no han entès l’avenç que suposa tenir una policia pròpia, amb tot el que això suposo i comporta: també rendir honors a les autoritats del país i rendir-los en dates assenyales.

El dia abans es produïa un altre brot al·lèrgic envers l’Escamot de Gala a l’acte nacional de Les Esquadres, si bé aquest de menys intensitat però no per això menys rellevant. La guàrdia d’honors, formada davant l’auditori del CCIB de Barcelona, en arribar el president de la Generalitat no li presentà armes. És a dir, per als profans en la matèria, no li va rendir honors presentant-li el tradicional i històric fusell Màuser, de dotació en les formacions de la gala. Sembla ser que Presidència, no sabem si el mateix president o algú del seu gabinet, no va considerar oportú que l’Escamot de Gala portés ni li presentés arma llarga al President.

No era el primer cop que passava. Aquesta manera de rendir honors sense l’arma llarga al President es produïa al Palau de la Generalitat el 23 de maig, el dia de la presa de possessió de Pere Aragonés. Es repetiria en altres ocasions: visites del president del govern espanyol, del president del govern andorrà… 

Aquesta decisió que ha pres algú, sembla ser que Presidència, no sabem si el mateix president o algú del seu gabinet, no ha estat gens ben rebuda pels mossos d’esquadra. No ha estat ben rebuda ni pels màxims defensors de la rendició d’honors ni tampoc per aquells més crítics amb aquest protocol. Trencar de manera unilateral amb el que ja és una tradició històrica, sense donar-ne cap mena d’explicació, ha causat malestar entre els membres del cos, els seus comandaments i els seus representants sindicals.

“Ens preocupa aquest desarmament simbòlic, sense explicar-ne el motiu, perquè a algú li molesti o perquè així ho consideri. Sembla més un caprici que una decisió raonada i molt menys explicada. Que el Parlament debati, qüestioni o suprimeixi determinat armament o eines policials, ho entenem i ho acatem. Aquestes decisions, ens agradin o no, sempre venen precedides de debats parlamentaris. Però desarmar la guàrdia d’honors és arbitrari. El pitjor de tot, és que volem ser tan diferents els catalans que en ocasions arribem a fer el ridícul”, ens diu un alt comandament policial.

Hi estem d’acord. Des del CEEC considerem que és preocupant, ridícula i arbitrària aquesta decisió de suprimir les armes llargues de la guàrdia d’honors de l’Escamot de Gala. Qui hagi assessorat sobre això al President s’ha lluït, i no passarà a la història perquè no en sabem (encara) el nom. Existeixen tractaments i remeis per a les al·lèrgies i urticàries, si bé no per a totes. Per a aquesta hi ha un remei ben senzill, barat i infal·lible: deixar les coses com estaven. 

President: No s’és més d’esquerres, ni tampoc hi haurà més o menys violència, perquè la guàrdia d’honors de l’Escamot de Gala no presenti armes llargues en rendir honors. Rectificar és de savis. Sovint és bo també escoltar els experts.

COMISSIÓ POLÍTICA DEL CEEC