Dualitat Bombers-Protecció Civil

Comparteix!

A casa nostra, tenim tres cossos de bombers públics: els de l’Ajuntament de Barcelona, els de la Generalitat de Catalunya i els Pompiers dera Val d’Aran.

Sobre aquests darrers, cal dir que els serveis de salvaments i extinció d’incendis i d’emergències en general dins del territori de la Val d’Aran es gestionen directament pel Conselh Generau d’Aran.

Els Bombers de Barcelona depenen de l’Ajuntament, i pel que fa als Bombers de la Generalitat, formen part de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, que està dins el Departament d’Interior.

Dins del mateix Departament existeix des del 2006, la Direcció General de Protecció Civil, les funcions de la qual anteriorment es desenvolupaven des de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments.

I aquest fet, comporta que dins el mateix Departament d’Interior, trobem dues direccions generals que competeixen per liderar l’emergència. Les actuacions de les dues direccions generals han estat guiades sovint pels principis de rivalitat i antagonisme, i s’han caracteritzat per no treballar de forma complementària o solidària sinó en un model de confrontació, a la recerca del protagonisme de l’emergència en solitari i de l’exclusió l’un de l’altre.

A més, des de Protecció Civil es permet que les seves associacions de voluntaris facin tasques operatives de primera intervenció que no els pertoquen, com extingir incendis.

El nou Estat català pot ser una magnífica oportunitat per endreçar aquesta dualitat, i si no serveix per unificar l’emergència sobre el comandament de bombers, hauria de servir per clarificar i regular les funcions de Protecció Civil. Ho pot facilitar el fet d’assumir aquelles atribucions que actualment estant en mans de l’Estat espanyol, com per exemple salvament marítim o emergències en centrals nuclears.

Bombers per la Independència (ANC)