Joan B. Culla, un referent per al país

Comparteix!

En un article al Temps es fan ressò de l’acte d’homenatge que fa uns dies va rebre l’historiador Joan B. Culla organitzat pel diari Ara i en el que hi van assistir multitud de personalitats entre elles quatre presidents de la Generalitats inclós l’actual, Pere Aragonès.

A continuació el reproduïm íntegrament:

Poques persones generen tant de respecte i admiració com la de l’historiador, professor i analista Joan B. Culla. Dijous passat el diari Ara, on Culla ha escrit els darrers anys després que El País el depurara amb els altres columnistes que es van mostrar respectuosos amb el procés independentista, li va organitzar un homenatge que evidenciava la transversalitat de la seua figura. Hi eren quatre presidents: Pere AragonèsArtur MasJosé Montilla i Jordi Pujol, a més del ministre d’Universitats, Joan Subirats, i d’altres figures ben rellevants com la periodista Mònica Terribas, l’historiador i director de L’AvençJosep Maria Muñoz, el conseller Quim Nadal o Vicenç Villatoro, entre molts altres.

Culla, que pateix una malaltia irreversible, rebia un homenatge merescut a una trajectòria de lucidesa, de rigor i de seriositat durant dècades que ha sigut aplaudida, també discutida, però sempre respectada per un país que necessita més mirades i més aportacions com les seues. Estudiós, analista i observador de tots els matisos possibles de la política catalana, Culla va ser capaç d’aportar llum a períodes històrics confusos com l’inici del segle XX català, determinats per moviments com el del lerrouxisme, al qual ell mateix va dedicar la tesi doctoral.

La seua inquietud arriba al punt, tal com ell mateix acostuma a confessar, d’assistir als congressos dels partits polítics catalans des de finals dels anys setanta. O a fer un viatge el 1975, amb només 23 anys, per a visitar el president a l’exili Josep Tarradellas, un desconegut, tal com el mateix Culla explicava sorprès, en els ambients més polititzats de la universitat catalana de les acaballes del franquisme.

El Temps 25-9-2023