Presentació del llibre “Història de l’ordre públic a Catalunya”

Comparteix!

Aquest dimecres, 30 de març, el Museu d’Història de Catalunya va acollir la presentació del llibre “Del sometent als mossos d’esquadra. Història de l’ordre públic a Catalunya” (Editorial Afers, 2022). Durant l’acte van intervenir el conseller d’Interior de la Generalitat, Joan Ignasi Elena, que va reivindicar la necessitat d’una reflexió progressista sobre la seguretat i va expressar la seva satisfacció per l’aparició del llibre, el periodista Quico Sallés, que el va  definir com “indispensable”, i el director de l’obra, el professor d’Història Moderna de la Universitat de Barcelona, Àngel Casals, que va explicar la gestació i el contingut del llibre.

“Del sometent als mossos d’esquadra” reuneix, sota la direcció del professor Casals, aportacions d’historiadors  com Maria Soler, Agustí Alcoberro, Josep Pich, Giovanni Cattini, David Ballester i Manuel Risques, de membres del Grup del Servei Històric del Cos de Mossos d’Esquadra com David Hidalgo i Fèlix González, i de l’advocat santfeliuenc Jaume Bosch, membre de la Junta del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat.

El títol dels diversos capítols és prou il·lustratiu del contingut de l’obra: “L’origen medieval de la seguretat: Pau i treva, els sometents i altres formes defensa de la comunitat”. “El control de l’ordre públic a la Catalunya dels Àustria: pluralitat o ineficiència?”. “Origen i creació dels mossos d’esquadra”. “La Reial Audiència i la formació dels mossos d’esquadra: la gestió de l’excepcionalitat”. “Les esquadres a Catalunya al segle XIX (1817-1868)”. “Manuel Bravo Portillo. L’inici de la policia i un comissari singular”. “L’ordre públic durant la Segona República”. “Policia i repressió franquista”. “La Brigada Politico-social. Una aproximació” i “La Generalitat i la seguretat (1978-2019)”.

La comarca del Baix Llobregat és ben present al llibre: el santfeliuenc Jaume Bosch ha escrit el darrer capítol, que abasta des de l’aprovació de la Constitució de 1978 fins als fets posteriors a l’1 d’octubre del 2017. D’altra banda, la comarca apareix al llarg de l’obra en episodis com el paper dels castells de frontera de Cervelló , Eramprunyà o Esparreguera a l’Edat Mitjana, el repartiment de fusells a les autoritats locals del Papiol o Martorell l’any 1720, les detencions de bandolers d’arrel carlina al Baix Llobregat al segle XIX o  l’actuació policial, l’any 1969, a la seu d’Editorial Ariel, a Esplugues de Llobregat, per requisar el llibre de Paco Candel “Ser obrero no es ninguna ganga”. Aquesta obra és fruit del curs impartit l’agost de l’any 2019 pels seus autors a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) a Prada. La pandèmia ha retardat fins ara la seva aparició. Properament es realitzarà un acte de presentació al Baix Llobregat.