Acaba d’aparèixer el llibre “Del sometent als Mossos d’esquadra. Història de l’ordre públic a Catalunya” publicat per l’editorial valenciana Afers. L’obra, coordinada pel professor d’Història Moderna de la UB, Àngel Casals, és fruit d’un curs impartit a la Universitat Catalana d’Estiu a Prada l’any 2019. A través de les aportacions de diversos autores i autors, entre els que em trobo, fa una mirada a diferents episodis de la història del país en relació a allò que ara s’acostuma a definir com ordre públic.
Aquests dies, el Parlament de Catalunya analitza també el tema de l’ordre públic mitjançant una Comissió d’estudi del Model Policial. Cal aclarir que model policial i model d’ordre públic no són, en una societat democràtica, el mateix. Per model policial català entenem l’organització i les formes de prestar el servei de seguretat d’acord amb les competències de la Generalitat: un model que s’ha anat configurant des dels anys vuitanta fins a arribar a l’actualitat. Avui els Mossos d’Esquadra actuen com a policia integral a tot el territori i, conjuntament amb les Policies Locals, constitueixen el que anomenem Policia de Catalunya.
En canvi, el model d’ordre públic, es refereix tan sols a com exercir una de les moltes funcions de la policia, ni tan sols la més important, la que pretén assegurar la pau als espais públics, alhora que ha de garantir l’exercici dels drets de manifestació i reunió pacífiques de la ciutadania.