Un informe confirma 4113 casos de tortura al País basc entre els anys 1960 i el 2014

Comparteix!

Segons un informe del govern basc elaborat per un equip de l’Institut Basc de Criminologia liderat pel prestigiós forense Francisco Etxeberria entre els anys 1960 i 2014 s’han pogut confirmar 4113 casos de tortura al País Basc. En alguns casos una mateixa persona va ser torturada més d’una vegada. El 83% dels casos en van donar en homes i el 17% restant en dones.

Etxeberria, a més a més, ha explicat que aquesta xifra  és “inferior a la real perquè no s’han pogut recuperar moltes de les corresponents als anys seixanta, setanta i vuitanta”.  També ha precisat que un 26% d’aquests casos correspondrien al període de la dictadura i un 73%, després del 1978, és a dir, després de la mort de Franco. Quant als responsables d’aquests 4.113 casos comptabilitzats de tortures, 1.792 han estat atribuïts a la Policía Nacional; 1.785, a la Guàrdia Civil, i 336, a l’Ertzaintza. Pel que fa als mètodes de tortura que han al·legat les persones afectades, l’informe adverteix que “hi ha una diferència significativa entre els diferents cossos”. “Destaca la freqüència en l’ús de la bossa per part de la Guàrdia Civil, l’ús d’electricitat o pràctica de la banyera per part d’aquest cos i la Policía Nacional. En el cas de posicions forçades o altres formes de produir extenuació física i cansament, també apareix l’Ertzaintza.

Per tal de poder elaborar l’informe es van enregistrar en àudio més d’un miler de testimonis, a 202 se’ls va sotmetre al Protocol d’Istanbul per a la documentació de la tortura (mostrant alta credibilitat), es van analitzar i arxivar més de 26.000 documents i 454 expedients més estan pendents d’anàlisi. Durant els treballs es van analitzar també 20 sentències ratificades pel Suprem espanyol que acrediten tortures patides per 31 persones, quatre d’elles dones, i en un dels casos amb resultat de mort (el del militant d’ETA Joxe Arregi). Els investigadors també han tingut en compte set sentències del Tribunal Europeu de Drets Humans, que condemna Espanya entre el 2000 i el 2001 per no haver investigat o “no haver-ho fet amb prou profunditat”, a més de denúncies de tortures i maltractaments.

Al repecte d’aquest informe el lehendakari, Iñigo Urkullu, ha instat als poders de l’Estat a “considerar-se interpel·lats” mentre que el PSE se n’ha desmarcat.