Seguretat quilòmetre zero

Comparteix!

Quan parlem de tolerància, vol dir que un es posa per sobre de l’altre per acceptar-ne l’existència. Seria millor parlar de respecte, de relació entre iguals.

De la mateixa forma, la protecció en posa un per sobre d’un altre, un que vetlla per l’altre que és subordinat. Però seria millor parlar de seguretat, on tots tenim la nostra visió i paper específics.

Per això, la protecció civil voll dir que algú per sobre d’altres pretèn dir moltes coses. I precisament el que cal és aconseguir la complicitat i compromís de totes les parts.

A més, l’enfocament de “protecció” no encaixa del tot amb la tradició civil catalana, on cada ciutadà es fa responsable d’ell mateix, i alhora, s’associa amb els seus conciutadans per qualsevol finalitat, també l’autoprotecció.

Ja des de l’edat mitjana els gremis relacionats sobretot amb oficis de la construcció (fusters, paletes, boters, ferrers, manyans…) s’organitzaren per fer front als incendis i tragèdies dels seus negocis. Recordem que també mitjançant el toc de campanes, la població s’avisava per anar a un incendi i ajudar-se mútuament. I el naixement dels primers cossos de bombers, formats per voluntaris, respon a aquest concepte d’ajuda solidària.

És un “jo vull estar segur”, construïm un “nosaltres estarem segurs si ho fem junts”,

Aquesta és la primera seguretat, la que comença per un mateix i els seus, i els veïns, i el poble. Però no s’improvisa, cal sembrar-la i canalitzar-la.

En el món actual de baixa freqüència d’emergències, el fet local té sentit sobretot en tots els aspectes preventius i de conscienciació, on es pot modular millor el comportament de les persones.

Per exemple, fomentar creuar només amb semàfors verd, vigilar que la canalla no jugui amb foc, que els joves motoristes vagin amb casc, que el pàrquing comunitari estigui preparat per a inundacions o tingui sal per quan neva, que la franja perimetral de la urbanització estigui neta..

Vetllar pel teu entorn immediat. També en podem dir autoprotegir-te.

A nivell local aquesta prevenció i conscienciació es pot adaptar molt a les realitats de cada comunitat. I com més forta sigui, menys emergències tindrà.

Com en tants àmbits, la proximitat, el quilòmetre zero, és un valor per a la seguretat.

I un nou estat, ens hi ajudarà? Sens dubte. Perquè volem crear un estat de ciutadans responsables i lliures, arrelats i compromesos amb els seus. Que vetllin també per una seguretat quilòmetre zero.
Bombers per la Independència (ANC)