La UE fa un pas històric en acceptar coordinar-se en el terreny militar

Comparteix!

Europa fa un primer pas per coordinar les seves polítiques en matèria de Defensa.Així ho van acordar fa uns dies 23 dels 28 països que conformen la Unió. L’acord ha estat signat per tots els ministres de Defensa menys els del Regne Unit, Dinamarca,Portugal, Irlanda i Malta. A més a més, els dos últims encara podrien acollir-se al pla abans que aquest entri en funcionament.

França,sobretot, però també Alemanya, Itàlia i Espanya han estat els impulsors d’aquest principi d’acord que permetrà “millorar la nostra autonomia estratègica” ha volgut remarcar Federica Mogherini, alta representant de Polítiques Exteriors de la UE.

Inicialment aquesta zona Schengen de la Defensa es pretenia fos més acotada i ja hi ha alguns analistes que creuen que l’elevat número de participants del pla pot fer que aquest perdi agilitat.

Els estats membres han presentat més de cinquanta projectes entre els quals s’hauran d’escollir quins s’acabaran desenvolupant dins de la cooperació estructurada permanent (PESCO)que es com es denomina la possibilitat recollida al tractat de Lisboa que un grup de països avanci en aquest terreny sense necessitat d’esperar que tots els socis de la Unió hi estiguin d’acord.

Per primera vegada el pressupost comunitari preveu una línia específica per donar suport a aquestes iniciatives que serà de 600 milions d’euros fins al 2020 i de 1500 a partir del 2021.

L’altre canvi serà la posada en marxa d’una capacitat de Planificació i Execució Militar que permetrà que  la política de defensa tingui un seguiment en el temps i que no es faci només a impulsos d’un problema o d’un assumpte determinat.