La divisió de trànsit dels Mossos celebra vint anys

Comparteix!

Aquest mes de maig ha fet vint anys del traspàs de competències de trànsit de la Guàrdia Civil als Mossos d’Esquadra. Des de llavors el cos policial  català  ha assistit en uns 400.000 accidents de trànsit

Així, el 4 de maig del 1998, en un acte simbòlicament celebrat a peu de carretera, el llavors ministre d’Interior, Jaime Mayor Oreja (PP), i Jordi Pujol, president de la Generalitat, van ofocialitzar el  traspàs de les competències de trànsit de la Guàrdia Civil cap als Mossos d’Esquadra. Els Mossos van assumir primer només el control de la demarcació de Girona. La crònica de l’època explicava que la plantilla era de 276 agents, 60 caporals i 209 mossos, comandants per Francesc Jiménez del Olmo, i que el parc mòbil era de 117 vehicles: 74 motocicletes, 23 turismes, 15 furgonetes i 5 vehicles tot terreny, pels quals la Generalitat s’havia gastat 336 milions de les antigues pessetes.

Vint anys després del traspàs, quatre alts comandaments dels Mossos (l’intendent Vicenç Gasulla, l’inspector Francesc Jiménez del Olmo i els comissaris Josep Milan i Miquel Esquius) que durant aquests temps han tingut les més altes responsabilitats en matèria de trànsit, consideren que la fórmula de la transferència, que permetia només l’entrada d’un 15% de guàrdies civils, va ser encertada i tot i que van començar amb material precari i poca formació (escassos dies a l’acadèmia de Mèrida), això els va permetre innovar. “Vam ser precursors a l’hora de fer procediments més ràpids i més alleugerits. Nosaltres vam fer croquis digitals dels accidents des del primer dia”, remarca Milan.

Actualment la divisió de trànsit del cos compte amb 1169 agents però ja fa set anys que no se n’incorporen de nous i això fa que la mitjana d’edat sigui de quaranta-quatre anys. En un any on ha augmentat la sinistralitat a les carreteres catalanes un comandament de la divisió  assegura que “Els conductors han deixat de sentir la nostra presència i aquesta pressió cal recuperar-la”. Precisament per visualitzar-se més s’ha començat a implantar el color groc en els vehicles de trànsit després d’unes proves inicials que han estat favorables al respecte.