Gemma Liñán: Mossos independentistes: “Tenim al cos massa enemics, funcionaris sense cap respecte pel poble”

Comparteix!

En una entrevista al Nacional de Gemma Liñán al col·lectiu independentista de Mossos Guilleries aquests afirmen entre d’altres coses que “Les UIP actuants no veuen els militants independentistes com a ciutadans potencialment susceptibles de causar situacions de crisi que s’han de gestionar policialment, sinó com a enemics a abatre, perseguint-los, castigant-los, humiliant-los i escarmentant-los. independentista de Mossos Guilleries”.

A continuació la reproduïm íntegrament

Fa un mes que els Mossos d’Esquadra tenen un dispositiu d’ordre públic activat. És el més llarg que s’ha fet fins ara i la previsió és que seguirà actiu. El Cecor conjunt integra Mossos d’Esquadra, Cos Nacional de Policia (CNP) i Guàrdia Civil. En els incidents al carrer la policia espanyola ha ocupat la primera línia de càrrega a petició dels Mossos en la que es considera la pitjor situació de conflicte al carrer dels últims anys.

Amb el debat viu sobre certes actuacions policials, també dels Mossos, i la demanda de cessament del conseller, un dels col·lectius més crítics és el que integren els mossos independentistes. És el col·lectiu Guilleries, que critica i qüestiona l’eficàcia de l’operatiu però també els problemes interns del cos. Problemes que fa temps que s’arrosseguen i problemes que s’han agreujat aquests darrers dos anys des dels atemptats del 17 d’agost del 2017 i el referèndum de l’1-O.

El col·lectiu independentista de Mossos Guilleries parla clar en aquesta entrevista per a ElNacional.cat.

La gestió de l’ordre públic està a debat arran del dispositiu postsentència. En aquest sentit, quina opinió teniu de com s’ha dissenyat el dispositiu?
Segons la legislació orgànica (espanyola), els Mossos tenim la competència exclusiva en matèria d’ordre públic, per tant, la policia espanyola no està habilitada legalment per actuar motu proprio en aquest àmbit a la colònia catalana. Per altra banda, per a la coordinació amb la policia espanyola mai hauríem hagut de permetre la seva integració al Cecor, existint com existeixen altres òrgans en el si dels quals s’hauria pogut desenvolupar perfectament aquesta coordinació. Demanar el seu suport a les primeres línies o per a actuacions autònomes i permetre la seva presència al Cecor han estat greus errors que han comportat, com era fàcilment previsible, conseqüències molt lamentables.

Què en penseu del reforç del CNP a la primera línia de càrrega i de l’ús de les pilotes de goma?
Sobre la segona, la utilització d’aquests projectils per part de les forces d’ocupació, encara que la prohibició parlamentària no vagi dirigida a ells, dona una idea molt clara de quin és el grau de respecte d’aquests cossos, del Ministeri de l’Interior i del govern espanyol vers les decisions adoptades per una majoria molt qualificada dels representants parlamentaris del poble català.

Alguns sindicats han demanat que es revisi el model d’ordre públic i les eines que tenen els Mossos, en aquest sentit demanen que s’estudiï poder fer servir les pilotes de goma en casos com els d’aquests dies. Què en penseu vosaltres?
Resulta incontrovertible que aquest tipus de projectils tenen poca precisió i poden causar greus danys a les persones, per tant, considerem que la prohibició parlamentària del seu ús està molt justificada i no s’ha de revisar. Els sindicats no actuen com a tals sinó com a confraries al servei d’uns interessos molt reduïts. Què han dit els sindicats representatius d’un cos que té com a funció principal la protecció dels drets fonamentals de la ciutadania davant la sistemàtica vulneració d’aquests drets per part dels aparells de l’Estat? La resposta és res, s’han posat al costat de l’estat autoritari i repressor.

Heu detectat mala praxi en alguna de les càrregues d’aquests dies?
Sens dubte. Les UIP actuants no veuen els militants independentistes com a ciutadans potencialment susceptibles de causar situacions de crisi que s’han de gestionar policialment, sinó com a enemics a abatre, perseguint-los, castigant-los, humiliant-los i escarmentant-los. Pel que fa a les nostres unitats antiavalots, ens sembla indiscutible que hi ha hagut actuacions gens adequades, mereixedores de decisions immediates. Dit això, també volem posar en valor una gran majoria d’actuacions que s’han dut a terme satisfactòriament en unes condicions molt difícils i per part de companys que també anhelen, com els manifestants, una Catalunya independent.

On ha quedat la unitat de mediació?
La mediació és un tret essencial distintiu en el nostre model propi de gestió de l’ordre públic que cal tornar a posar en el centre de l’actuació policial.

Sabeu quin és el perfil dels que participen en els incidents?
És múltiple, però hi ha un gran component de jovent català que ha constatat durant els darrers anys que les reivindicacions pacífiques legítimes no només han estat ignorades, sinó que han estat virulentament perseguides i han decidit defensar-les fent ús d’altres mitjans. Els principals responsables dels incidents al carrer són les institucions espanyoles perquè, com va dir el president dels EUA J.F. Kennedy, “aquells que fan impossible una revolució pacífica fan inevitable la revolució violenta”.

Creieu que la cúpula política d’Interior hauria de dimitir i assumir responsabilitats?
Sens dubte, han entregat el cos a unes institucions alienes repressores i autoritàries i el conseller d’Interior hauria de dimitir (o el president cessar-lo).

Estan gestionant bé la crisi els comandaments policials?
Tampoc estem gens satisfets perquè han participat també en aquest procés de claudicació i entrega.

Creieu que ha tingut alguna cosa a veure l’amenaça de l’aplicació de la llei de seguretat nacional i el judici a Trapero amb el canvi d’estratègia dels Mossos si la comparem amb l’octubre del 2017?
Segurament. Hem patit unes amenaces molt intenses per part de tots els aparells de l’Estat i és molt comprensible que el cap i la resta d’alts comandaments no vulguin engruixir la llista de víctimes de la repressió, però el que sí que creiem que hem d’exigir-los (igual que als representants institucionals) és que s’apartin i que deixin pas a altres que, com molts ciutadans a peu de carrer estan demostrant, estiguin disposats a assumir els sacrificis que calgui per portar a la llibertat la nostra mil·lenària nació.

Com haurien d’actuar els Mossos en aquest moment?
Com la llei, vigent a l’estat espanyol, ens exigeix: com una policia que esdevé un element essencial de la identitat nacional catalana, arrelada a la cultura i al poble de Catalunya, del qual neix, al qual pertany i al qual serveix. Aquest poble expressa la seva voluntat a través de les majories parlamentàries i aquestes estan compromeses de fa temps amb la independència. A més a més, amb el nivell d’exigència professional de les policies dels països més avançats del món. Per últim, sota l’exclusiva dependència i amb inquebrantable lleialtat al Govern de Catalunya, que manté el comandament suprem del cos, i tenint com a objectiu principal la consecució de la independència.

Com està el cos internament?
Malauradament, tenim al cos massa enemics, funcionaris que no tenen cap respecte cap al poble al qual haurien de pertànyer i d’on prové el seu mandat, GC i CNP disfressats amb un uniforme que els hi és aliè. I el més trist i decebedor és que la responsabilitat en la selecció, d’accés i de promoció, l’han tinguda els successius departaments d’Interior, dirigits per polítics de partits teòricament independentistes.

Com és la relació entre els cossos de Mossos i CNP?
Personalment, no hem de tenir cap relació amb uns cossos que han treballat afanyosament per destruir cap possibilitat de relació com a companys (manipulant proves judicials per perjudicar-nos, delatant un company que estava infiltrat en una cèl·lula terrorista, intentant dinamitar l’èxit de 17-A del 2017, perseguint la nostra actuació l’1-O 2017, etc.). I a més a més, tota la seva participació en la repressió patida per ciutadans i representants polítics i socials. Són enemics i així els hem de considerar, no hem de tenir-hi cap relació personal i limitar-nos a una relació estrictament professional.

Creieu que el Ministeri d’Interior ha pres el control del cos dels Mossos?
Sens dubte, i ho ha aconseguit sense cap resistència ni oposició per part del departament i del cos. Per la via dels fets han intervingut el cos i sense necessitat d’aplicar l’article 155 de la Constitució i haver de patir el desgast intern i internacional que comportaria. I la prova inequívoca d’aquesta intervenció són els elogis i les lloances que el cos ha rebut de tots els partits espanyols, els seus electors i simpatitzants residents a Catalunya, el govern espanyol i la resta d’institucions borbòniques.

Quin creieu que és el paper que hauria de jugar el Govern i el president Quim Torra en la sortida a aquesta situació?
El paper que li atribueix la legislació vigent a Espanya: exercint el comandament suprem del cos, alineant-lo amb la voluntat majoritària del poble i ajudant-lo a mantenir la dignitat, el prestigi, la credibilitat i la confiança de la ciutadania que vam guanyar-nos en la resolució dels atemptats d’agost del 2017, amb les forces d’ocupació en contra, i en l’actuació de l’1-O del 2017.

El Nacional 16-11-2019