Enquesta del CEO en relació a l’1 d’Octubre

Comparteix!

En l’última enquesta del CEO s’ha preguntat als ciutadans sobre els fets de l’1 d’octubre i sobre la valoració que en fan en relació a l’actuació de les administracions i els diferents cossos i forces de seguretat.

D’aquesta es desprèn que la majoria validen l’actuació del govern de la Generalitat i dels Mossos d’Esquadra però, en canvi, suspenen la de l’Estat espanyol, la de la Guàrdia Civil i la de la Policía Nacional.

L’enquesta es va fer a 1.200 persones, entre el 16 d’octubre i el 9 de novembre del 2017.  Una de les qüestions que es plantegen en aquesta  és la valoració de l’actuació de les diverses administracions i cossos policials aquells dies. Hi ha dues cares de la moneda: les institucions i els agents catalans aproven, i les espanyoles suspenen de llarg –no s’hi inclou res relacionat amb la monarquia–. El govern de la Generalitat aprova folgadament: 688 persones l’avalen i 416 consideren que va actuar erròniament. La mitjana que obté és del 5,03. Una puntuació més baixa obté l’executiu de Mariano Rajoy, que s’endú 754 vots negatius –453 ciutadans li donen un 0– i només 355 de positius. Així, de mitjana el suspens és clar: un 2,73. També es demana per l’Ajuntament de Barcelona, que obté també un aprovat, amb una nota de 5,08.

Pel que fa als cossos de seguretat, els ciutadans avalen els Mossos d’Esquadra, que són els que tenen la nota mitjana més alta: un 6,18 i 836 persones que els aproven, i 271 que els suspenen. Unes xifres similars, però a la inversa, és a dir que suspenen, obtenen la Guàrdia Civil i la Policía Nacional, que en aquest rànquing obtenen un paupèrrim 3,04. Més de 415 catalans els donen un 0, i en total 709 els qualifiquen per sota del 5.

L’enquesta del CEO demana també que es puntuï el grau de confiança que mereixen aquestes institucions tenint en compte el seu comportament en les setmanes de l’1-O. I el resultat torna a ser semblant. Els Mossos d’Esquadra obtenen un 6,09, mentre que la Policía Nacional i la Guàrdia Civil es queden amb un 3,35, i l’exèrcit espanyol amb un 3,27. En el terreny institucional, però, cap en surt ben parada. El Parlament de Catalunya aconsegueix un 4,80 en confiança; el govern de la Generalitat obté un 4,86, i l’executiu espanyol, un 2,77. En aquest mateix context, es pregunta igualment per la confiança dipositada en les institucions judicials. Aquí, els tribunals de justícia reben un 3,23, i concretament el Tribunal Constitucional es queda amb un 3,11.