Emotiu homenatge als dos agents rurals morts a trets fa un any a Aspa

Comparteix!

Ara fa uns dies i coincidint amb l’aniversari de l’assassinat de dos agents rurals a trets a mans d’un caçador furtiu al vedat d’Aspa, familiars, companys i autoritats s’han reunit en un acte commemoratiu a a la Reserva Natural del Mas de Melons, al terme de Castelldans, molt a prop del lloc del crim, on al mes de març es va col·locar una escultura en record de les víctimes que reprodueix les seves siluetes.

Xavier Ribes, de 43 anys, i David Iglesias, de 39, van morir pels trets d’Ismael Rodríguez, de 28 anys, un caçador sense la llicència en vigor i sense permís per caçar al vedat. Els va disparar quan li feien un control rutinari.

Per part del Departament d’Agricultura han assistit a l’acte commemoratiu el secretari general de la conselleria, David Mascort, acompanyat del director general dels Agents Rurals, Marc Costa, i del director dels Serveis Territorials a Lleida, Ferran de Noguera.

La tràgica mort dels dos agents rurals a Aspa va obrir el debat sobre la falta de mesures de seguretat dels efectius del cos. Un any després, les mesures de protecció promeses només s’han implementat parcialment i el director general del Cos d’Agents Rurals, Marc Costa, en dona la culpa en bona part a l’aturada que ha suposat l’aplicació de l’article 155. Després del doble crim es va establir que les patrulles destinades a fer controls de caça s’havien de fer en grups de tres i un dels agents havia de portar una arma llarga. Tot i això, no hi ha armilles antibales per a tots els efectius i no han arribat les defenses extensibles i les manilles promeses. A més, només la meitat dels 500 efectius que hi ha a Catalunya han rebut el curs de formació d’autodefensa. Tampoc s’han convocat les 50 places de subinspector anunciades ni s’ha aprovat el nou reglament d’armes. Segons  el director general dels Agents Rurals, Marc Costa, l’aprovació d’aquest últim és una prioritat ““No només acabarem de regularitzar l’ús de les armes llargues, sinó que també introduirem nous elements de seguretat com ara les defenses extensibles i l’arma curta en determinats serveis.”