Miquel Roca: “Guerra o pau”

Comparteix!

En un article a la Vanguardia Miquel Roca afirma que “utilitzar armes químiques contra la població civil és un crim contra la humanitat. Però no és només això contra el que cal fer la guerra, sinó contra la política i les ideologies que ho justifiquen. No es tractava, en el seu dia, de lluitar contra els camps d’extermini nazis, sinó contra la política i els responsables de fer-ho possible”. 

A continuació el reproduïm íntegrament:

Ara, de la guerra, en diuen ­operació limitada, quirúrgica, puntual, etcètera. Els americans, amb l’ajuda complementària dels britànics i dels francesos, llancen cent míssils contra instal·lacions sirianes i d’això no se’n diu guerra. Es tracta d’una operació “limitada” per tal d’advertir el Govern sirià que no faci barbaritats, però de manera que els russos no s’enfadin i no s’hi tornin. Una acció tan limitada que ha estat prèviament anunciada i aconseguir així no causar cap víctima. Tot molt estudiat, de tal manera que sembla una acció pactada per tal que tots ­quedin bé: els Estats Units per demostrar que son els més forts, el Govern de Síria per afirmar que no ha passat res i els russos per posar de manifest la seva ­serenor!

Per acabar-ho d’arrodonir, l’acció bèl·lica es justifica davant la pos­sibilitat que el Govern de Síria hagi utilitzat armes químiques, sense esperar a tenir el resultat de les proves que el mateix dia de l’atac anaven a iniciar els observadors enviats per l’ONU. Tot plegat molt confús, si no fos que s’està jugant amb foc. La guerra pactada no existeix; quan comença costa molt de controlar i el risc de la generalització és evident. Centenars de milers de sirians estan patint les conseqüències d’aquesta guerra; uns hi han deixat la vida, d’altres ho han perdut tot, molts altres coneixen l’emigració, l’exili, la misèria i la incertesa sobre el seu futur. Aquesta és una guerra de ­veritat; una guerra que, com totes les guerres, mata. I ho fa en nom de no se sap ben bé què, i els que moren no saben
a ­quina causa atorgar el sacrifici de la ­seva vida.

No té sentit ni és ètic frivolitzar com ara s’ha fet amb un atac com el viscut aquests dies. Si estem en guerra, hem de saber per què i contra qui. Certament, utilitzar armes químiques contra la població civil és un crim contra la humanitat. Però no és només això contra el que cal fer la guerra, sinó contra la política i les ideologies que ho justifiquen. No es tractava, en el seu dia, de lluitar contra els camps d’extermini nazis, sinó contra la política i els responsables de fer-ho possible. Si el Govern de Síria ha comès els crims que se li atribueixen, cal erradicar el seu sistema, no simplement fer operacions quirúrgiques per quedar bé. I no tot és la guerra; avui hi ha accions més eficaces que ­poden posar fi a aquesta barbàrie sense necessitat de posar en perill la vida de ­milers i milers d’innocents.

Vivim massa a prop de la guerra. Més aquí o més allà, la guerra ens envolta. Qualsevol petit descontrol pot tenir conseqüències fatals per al nostre món. Fer demostracions de poder per posar de relleu qui és el més fort és irresponsable. Mentrestant els dictadors, els fonamentalistes, els posseïts per la veritat seguiran actuant d’acord amb els seus credos de sang i bus­caran en els atacs dels enemics una raó més per continuar justificant la seva barbàrie. És ben cert que el pacifisme, per si sol, a vegades es converteix en un ingenu aliat dels bàrbars. Però també és cert, i encara una mica més, que el joc de la guerra preventiva acaba molt sovint en guerra i res més.

Molt de compte! El món s’acostuma a la guerra. Hem après a qualificar-la: de vegades quirúrgica o ­limitada, de vegades inevitable; però res pot amagar que la guerra és guerra i que s’encomana molt ràpidament.

No es tracta de veure qui guanya a ­Síria, sinó de treballar per la pau a Síria. Difícil? Segur. Més fàcil la guerra? També. Però enlloc està escrit que la facilitat de la guerra doni més beneficis que la ­difícil pau.

La Vanguardia 17-4-2018