Falah Mustafa Bakir: “Tenim dret a l’autodeterminació”

Comparteix!

El ministre d’ Exteriors del Kurdistan iraquià, Falah Mustafa Bakir, ha visitat fa uns dies  el Parlament de Catalunya i aprofitant la visita La Vanguardia l’ha entrevistat.

Mustafa Bakir ho té clar “Tenim dret a l’autodeterminació, reconegut a la Carta de l’ONU. Pensàvem que el federalisme era un sistema més ampli que l’autonomia i que seríem part d’un Iraq democràtic però Bagdad semopre ha ha abordat la nostra qüestió de manera tàctica: quan era fort ens pressionava , quan era feble ens oferia alguna cosa. Bagdad actua sobre la base de les majories i les minories, i la majoria és àrab.Però no pots aplicar aquesta base quan es tracta de nacionalitats diferents. No volem que Bagdad ens doni permís, sinó obrir un diàleg”.

Pel que fa a la diversitat afirma aquest que “A l’Orient Mitjà hi ha molta oposició a la descentralització. És un error, perquè quan hi han comunitats diverses cal permetre’ls tenir la sensació que poden decidir sobre el seu futur…Això enforteix el sistema, no el debilita”.

I pel que fa a quins haurien de ser els límits d’aquest hipotètic futur estat ens diu “Ens quedarem on estàvem fins el 17 d’octubre del 2016-inici de la guerra contra l’EI-. En qualsevol altre lloc en què hem format part de l’alliberament de Mossul des d’aquella data discutirem amb els iraquians i les comunitats locals quins mecanismes podem aplicar abans de retirar-nos”.

 

La Vanguardia 21-5-2017