Thomas Gibbons-Neff “Mercenaris russos i soldats dels EUA s’enfronten a Síria”

Comparteix!

En un article a l’Ara  Thomas Gibbons-Neff explica els detalls d’un assalt que es va produir el passat set de febrer a Síria en el que hi van morir fins a tres-cents homes entre ells mercenaris russos i cap dels quaranta soldats americans que hi van participar  assegura el NYT.

A continuació el reproduïm íntegrament:

El foc d’artilleria era tan intens que els comandos dels Estats Units es van haver de ficar a les trinxeres per protegir-se. En van sortir coberts de brutícia i runes per disparar contra la columna de tancs que avançava sota el fort bombardeig. Va ser l’inici d’un assalt de gairebé quatre hores que el 7 de febrer van dur a terme uns 500 homes de les forces governamentals sirianes, inclosos mercenaris russos, i que va amenaçar de fer escalar la tensió entre Washington i Moscou.

Hi van morir de 200 a 300 atacants. La resta es van retirar sota l’implacable atac aeri dels Estats Units, i van tornar més tard a recuperar els cadàvers al camp de batalla. Cap dels soldats nord-americans, uns 40, va resultar ferit.

Els detalls de l’enfrontament van ser obtinguts pel New York Times i suposen el primer reconeixement públic del Pentàgon d’una de les batalles més sagnants que l’exèrcit dels EUA ha viscut a Síria des que s’hi va desplegar per combatre l’Estat Islàmic. La possibilitat d’un enfrontament directe de Rússia i els EUA es temia des de feia temps, perquè els rivals de la Guerra Freda van optar per bàndols oposats a la guerra de Síria. En el pitjor dels casos podria sumir els dos països en un conflicte sagnant. En el millor, fa créixer una mica més la tensió entre els dos països, que busquen exercir la seva influència al Pròxim Orient.

Els responsables militars dels dos bàndols es coordinen a través de línies telefòniques especials. Els dies previs a l’atac, els EUA van advertir d’una creixent concentració de tropes, però els russos asseguraven que no en tenien el control, tot i que els equips de vigilància nord-americans que segueixen les transmissions de ràdio els havien sentit parlar en rus.

Segons la intel·ligència dels EUA, la majoria eren mercenaris paramilitars privats russos, molt probablement del grup Wagner, una companyia sovint utilitzada pel Kremlin per dur a terme missions que no es vol que es vinculin amb el govern rus. El grup és a Síria per conquerir camps de petroli i gas i protegir-los en nom del govern d’Al-Assad a canvi d’una part de la producció.

“L’alt comandament rus a Síria ens va assegurar que no era la seva gent i per tant vaig ordenar que se’ls aniquilés. I així va ser”, va dir el secretari de Defensa dels EUA, Jim Mattis.

Ara 24-5-2018