Suspeses les exempcions massives del servei militar per als jueus ultraortodoxos

Comparteix!

El Tribunal Suprem d’Israel acaba  d’anul.lar l’acord governamental que durant dècades  ha permès als joves ultraortodoxos estar exempts del servei militar. L’alt tribunal ha considerat que aquestes exempcions són inconstitucionals i discriminatòries. Ja l’any 1949 el que és considerat el pare fundador d’Israel, Daid Ben Gourion, va concedir les primeres exempcions a aquest col·lectiu perquè  considerava que “aquests eren garants de la continuïtat dels estudis de dret i religió jueva”. El Suprem ha donat un any al govern perquè proposi una legislació alternativa que satisfaci el principi bàsic d’igualtat.

Aquesta decisió respon a una petició feta per diversos grups de pressió no governamentals i el partit Yesh Atid, liderat per Yair Lapid, que defensa la causa de la igualtat dins el servei militar des de fa anys, primer des del govern i ara a l’oposició.

S’ha de tenir en compte que el servei militar a Israel és obligatori a Israel a partir dels 18 anys i que té una durada de dos anys i vuit mesos per als homes i de dos anys per a les dones.

La sentència ha creat controvèrsia al país entre aquells que argumenten que Israel necessita en la mateixa mesura preservar el món espiritual que protegir-se físicament i els que consideren que la creixent minoria ultraortodoxa  no ha contribueix  prou a l’economia i a la seguretat del país.