Seguretat ciutadana: policies o militars?

Comparteix!

L’actual ofensiva terrorista jihadista arreu d’Europa ens ha portat la imatge insòlita del patrullatge conjunt de policies i militars a països com França, Bèlgica o fins i tot al Regne Unit , on només fa quatre dies teníem la imatge idíl·lica dels “bobbies” anglesos  desarmats.

Aquesta situació ha obert un fort debat entre els especialistes de la seguretat nacional de la UE que fins ara havien mantingut les forces militars fora de les tasques de seguretat ciutadana i  havien mentalitzat a la població al respecte. Així, les tasques de policies i militars estaven clarament delimitades i diferenciades.

La formació d’un militar està enfocada a preparar-se per la guerra, pel combat i per a la resistència. En canvi, el policia ho està per defensar la ciutadania i evitar de  totes totes la violència i només en casos extrems i de manera limitada i excepcional.

Aquest era el marc en el que es desenvolupaven els plans de seguretat occidentals i democràtics fins ara però és evident que el terrorisme jihadista i la lluita contra les màfies internacionals està obligant a fer un  profund replantejament.

És efectiu desplegar unitats militars a ciutats i viles d’arreu d’un país que es troba sota l’amenaça terrorista?. El CEEC creu que no i manté que la policia i les forces armades són dos elements de l’estat que han de seguir fent tasques molt diferenciades. Ni la selecció ni la formació que rep un militar el capacita suficientment per fer tasques de seguretat ciutadana. Tot i que és cert que exhibir el muscle de l’estat mitjançant l’exèrcit  tranquil·litza l’opinió pública que d0’aquesta manera se sent més segura. Però la seva efectivitat en la lluita antiterrorista és més que dubtosa.

Què cal fer doncs ? Incrementar  la intel·ligència i els serveis d’informació que és l’única manera verdaderament efectiva de lluitar contra l’amenaça terrorista. A més a més de reforçar  els efectius policials i la coordinació entre els diferents cossos de seguretat i entre les diferents forces policials dels països implicats.

Però es pot lluitar contra el terrorisme únicament  amb policies, intel·ligència i  s’escau soldats? La resposta és un no rotund. El que cal  són  mesures socials, educatives , d’integració i de combat ideològic sense complexos dedicades a contrarestar el missatge ideològic jihadista que cada any convenç a centenars de persones per tal que s’incorporin al seu  projecte de colonització islamista.

Comissió política del CEEC