“Rearmament global” de Ramon Rovira

Comparteix!

En un article a la revista Presència el periodista, Ramon Rovira, explica com el món s’està rearmant. Ens diu aquest  que els Estats Units de Trump augmentarà un 30% la seva despesa militar i que això “no és una excepció en el panorama mundial”. I afegeix  que “ La diferència d’inversió entre els Estats Units i la resta de països del planeta continua sent abismal però el rearmament global és un fet indiscutible”.

I repassa les xifres al respecte:

“Del conjunt de la despesa global en defensa, els Estats Units ocupen el primer lloc, amb un 36% del total”.

“La Xina…es queda en un 13%, amb una quantitat que representa un 1’3% del seu PIB”

“Els petrodòlars de l’Aràbia Saudita són el tercer esglaó però només amb un 5”2% de la despesa global i seguits de Rússia, amb el 4%; el Regne Unit, amb un 3’3%; l’Índia, 3’1%, França 3%; i Japó, amb un 2’4%, la mateixa xifra que Alemanya. La suma de la resta d’Estats del món frega el 28%, gairebé deu punts menys que els Estats Units sols”.

Pel que fa a l’Estat Espanyol i la resta de membres de l’OTAN ens diu Rovira que “dotar les dotacions militars no és un desig sinó una necessitat, perquè la nova administració nord-americana ja ha deixat clar que els socis de l’Aliança Atlàntica hauran d’augmentar notablement la seva contribució si volen seguir gaudint del paraigua ianqui”.

Finalment Rovira posa de manifest la “por a l’os rus” i com això ha fet augmentar els pressupost militar dels països bàltics  tot i que també ens diu que de moment l’OTAN i la Unió Europea al respecte només han adoptat “ineficients mesures sancionadores”.