Pilar Rahola: “Mossos post-155”

Comparteix!

En un article a la Vanguardia  Pilar Rahola es pregunta “Estan fent servir el 155 per desmantellar la capacitat operativa dels Mossos i, alhora, perseguir els indepen­dentistes?” i al respecte ens diu “Això sembla i així ho ­denuncien”.

A continuació el reproduïm íntegrament:

La denúncia que el mosso David Torrents va fer al FAQS de TV3 és d’extrema gravetat. Tot i que ara està en excedència, ha estat vinculat durant molts anys a la lluita contra el gihadisme i el seu coneixement de la situació és molt sensible. A més, David Torrents recollia un malestar general que molts altres mossos ens expliquen amb la boca petita, impossibilitats de donar la cara per les conseqüències que podrien patir. Certifico que he sentit directament aquesta profunda preocupació per la si­tuació que pateixen i per l’estat d’indefensió que provoca en la societat.

La denúncia global és clara: l’aplicació del 155 hauria representat un progressiu menysteniment de la feina integral dels Mossos, una reducció dràstica de la seva capacitat operativa, i el desmantellament del treball dels operatius antiterroristes. Quan la denúncia es concreta en els detalls (més greus quan ho expliquen en privat), hi ha tres titulars que esfereeixen: primer, el fet que els Mossos d’Esquadra han rebut l’ordre de prioritzar el seguiment de l’esquerra independentista i els CDR, però, alhora, han rebut les ­indicacions pertinents perquè no investiguin l’extrema dreta. L’excusa és que no hi ha extrema dreta a Catalunya… El resultat és també evident: els Mossos no estan aconseguint la informació necessària per enfrontar-se al fenomen, i així queden impunes els setges feixistes que s’han produït en els darrers temps, com per exemple l’atac contra Catalunya Ràdio. Hi ­hauria, doncs, una clara consigna política dels capitostos del 155: perseguir el món independentista que actua al carrer per tal de fer créixer la idea de la violència.

El segon titular és igualment preocupant: el canvi de criteri en l’actuació dels Mossos a les manifestacions, més agressiva i sense tenir en compte els avenços aconseguits, per exemple l’ús de bales de goma, prohibides a Catalunya pel Parlament. En aquest punt cal preguntar-se (i s’ho pregunten ells mateixos) per què en la manifestació del famós diumenge es van disparar salves quan no tocaven ni tenien cap lògica i només podien enfurir la gent. Preguntes d’aquesta classe s’acumulen sense resposta. Hi ha voluntat d’allunyar els Mossos de la gent?

I el tercer titular, el més greu: s’han retirat els fons reservats per a la lluita contra el gihadisme, i els mossos que s’hi dediquen s’han quedat sense confidents, sense logística i sense capacitat d’acció, i s’ha perdut la feina d’anys. Molts d’ells estan fent feines d’oficina.

Atès que Catalunya es manté en alerta 4 i que fa un mes escàs Barcelona va ser novament assenyalada pel Daeix (una imatge de la Sagrada Família amb la frase “si no tens una arma, tens un camió o un punyal”), cal considerar aquesta informació d’extrema gravetat.

Estan fent servir el 155 per desmantellar la capacitat operativa dels Mossos i, alhora, perseguir els indepen­dentistes? Això sembla i així ho ­denuncien.

La Vanguardia 10-4-2018