Martín de Pozuelo: “Al-Qaida reprèn la gran amenaça gihadista”

Comparteix!

En un article a la Vanguardia Eduardo Martín de Pozuelo assegura que “l’alerta 4 en la qual es troba Europa roman ja que el contraterrorisme europeu té la certesa que les inten­cions d’atemptar es mantenen intactes o més aviat s’incrementen”.

A continuació el reproduïm íntegrament:

Al-Qaida (AQ), que sempre ha mantingut el seu espai en el gihadisme malgrat l’auge de l’Estat Islàmic (EI), ha iniciat una campanya pública de doctrina terrorista per a terroristes. Sense abandonar la marca de la casa que són els grans atemptats de llarga i complexa elaboració, AQ s’ha apuntat a més al terrorisme de divulgació i de baix cost en una mena de competència complementària a la doctrina terrorista difosa per l’ EI.

Els atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 d’agost passat ni suposen el final d’una amenaça, ni són una vacuna contra un terrorisme gihadista de tot origen que no oculta ni els plans ni els objectius. És més, els fa públics  en termes generals anuncia obertament els seus propòsits. Per aquesta raó, l’alerta 4 en la qual es troba Europa roman ja que el contraterrorisme europeu té la certesa que les inten­cions d’atemptar es mantenen intactes o més aviat s’incrementen. De fet, tant l’ Estat Islàmic, malgrat les seves derrotes bèl·liques en el terreny sirianoiraquià, com Al-Qaida –aquesta última, en fase de recuperació de terreny i prestigi– prossegueixen emetent consignes i instruccions criminals dirigides als seus seguidors que romanen dissimulats a tot el món i dels quals desenes de milers campen per Europa.

Com a aproximació numèrica al radicalisme islamista, l’Europol calcula que només al Regne Unit hi ha uns 35.000 fanàtics susceptibles d’acabar convertint-se en terroristes i a França calcula que n’hi ha gairebé 20.000. Per a Espanya s’ estudien diversos càlculs que suposarien com a mínim la presència d’un a dos milers de radicalitzats, potencials terroristes.

Tècnicament els atemptats de Barcelona poden emmarcar-se en les just, o tàctiques de terror de baix cost dissenyades per l’ Estat Islàmic, que sistemàticament difon a través de les seves publicacions i les seves xarxes socials que estan a l’abast de tots i també mitjançant la internet fosca o dark. Aquestes tàctiques mostren maneres de matar que no precisen una gran preparació tècnica ni armes convencionals.

Les seves eines per al terror són vehicles, ganivets de cuina, productes de venda lliure susceptibles de constituir explosius i una infi­nitat d’idees diabòliques a les quals acompanya ineludiblement un potentíssim missatge religiós, excloent i ultraviolent molt ben elaborat destinat a enfortir la voluntat de matar a tots els que es considerin enemics d’una particular interpretació de l’islam. Un missatge que penetra amb precisió de cirurgià en les ments de fanàtics voluntaris del terror que estan convençuts que assassinar i morir és la voluntat del seu déu i el camí per assolir el paradís al seu cel i el califat universal a la Terra.

Succeeix que els atemptats d’agost i alguns vídeos d’amenaça cap a Espanya, produïts aquesta vegada en espanyol, han eclipsat la nova proposta de terror que Al-Qaida ha posat al servei dels gihadistes que componen aquell exèrcit invisible d’assassins que segueixen la seva doctrina ocults a Occident. Es tracta de fer descarrilar trens, òbviament, a baix cost.

Al-Qaida, en la seva versió de la Península Aràbiga (AQPA), ha llançat un videotutorial que complementa el seu reportatge dedicat a les train derail opera­tionso operacions per fer descarrilar trens que publica en l’últim número de la seva revista, Inspire, en silenci des de novembre del 2016. Els detalls d’aquest nova tècnica criminal, que és senzilla, els coneixen bé les unitats contraterroristes europees així com els objectius prioritaris marcats per AQPA i que són Israel i els Estats Units o bé el que ells consideren els “interessos jueus per tot arreu”, frase que per a l’antiterrorisme és una trampa de paraules que ho inclou tot.

No és la primera vegada que Al-Qaida apunta als trens: només cal recordar l’11-M del 2004 a Madrid. Tot i això, encomanada pels resultats assolits per l’ Estat Islàmic en matèria de terror i proselitisme fanatitzat, ha dissenyat una estratègia de terror de baixa tecnologia, mentre ofereix instruccions molt assequibles per construir el que denominen una “eina de descarrilament” sense que sigui necessari saber res d’armes, explosius o de la manipulació de telèfons mòbils, per exemple.

Els autors del vídeo i del reportatge d’ Inspire es permeten especular amb alegria sobre els efectes devastadors del seu invent en diversos tipus de tren i en diferents punts del seu recorregut per a així no deixar cap cap per lligar en mans del soldat del califat que abraci la seva proposta terrorista. En el vídeo, els seus autors fan servir un simulador per mostrar com es pot fer descarrilar un tren, atraient així l’atenció dels fanàtics islamistes cap a Al-Qaida.

La Vanguardia 15-9-2017