L’Agència d’Intel·ligència privada Stratfor analitza l’aplicació del 155 a Catalunya

Comparteix!

El passat 20 d’octubre l’Agència d’intel·ligència privada nord-americana, Stratfor, difonia un nou informe sobre la virtual aplicació de l’article 155 de la Constitució a la Generalitat per part del govern espanyol. El dossier, titulat “Espanya: Madrid i Catalunya juguen a un joc d’espera”,  descriu l’actual situació política entre Catalunya i Espanya i analitza els diversos escenaris que poden esdevenir si s’intervè la Generalitat.

En aquest s’afirma que tant Madrid com Barcelona “esperen” aviam qui fa el “primer pas” . Així, creuen que “Mariano Rajoy pot prendre el control de les institucions catalanes de manera lenta per evitar reaccions” mentre que asseguren que el Govern de Carles Puigdemont té “intensos debats interns” sobre què cal fer després de la intervenció. Un debat que versa sobre la dicotomia entre els que “demanden declarar immediatament la independència” i els que proposen “esperar i observar”.

El dossier també destaca que “El govern sap que alguns catalans poden reaccionar violentament si es s’intervenen les institucions de l’autonomia”, sentencia el dossier. En aquest sentit, l’agència pronostica que la intenció de Rajoy és pressionar legalment, política i econòmica a Catalunya per “alentar divisions al Govern” i que aquest es colapsi.

Finalment aquesta considera que “Madrid no està interessat a mantenir durant molt temps la intervenció i només algunes competències dins uns marges tolerables per tal d’evitar conflictes socials” ja que segons l’agència “l’independentisme no romandrà passiu savant l’aplicació del 155”