La irresponsabilitat de Cospedal

Comparteix!

Les FAE (Forces Armades Espanyoles) han fet un gran esforç de cara a la seva democratització, modernització i millora de la seva imatge després d’haver sigut durant dècades la guàrdia pretoriana del nacionalisme espanyol i el franquisme. Aquesta modernització ha estat possible gràcies, entre d’altres, als generals Gutièrrez Mellado i Cano Hevia i al ministre Narcís Serra. Aquests van posar la primera pedra d’unes forces armades democràtiques que volien deixar d’ésser els hereus del franquisme.

A més a més, l’entrada a l’OTAN i al sistema defensiu de la Unió Europea ha representat que més de 135.000 professionals de les FAE hagin participat en vint-i-vuit operacions internacionals i ha provocat de retruc un canvi radical en la mentalitat i les maneres de fer d’aquests cossos armats espanyols.

Així, mentre que les FAE havien aconseguit mantenir-se al marge de la política en les últimes dues dècades, ara han vist com la ministra de Defensa, Dolores de Cospedal, es referia al Procés català com a “cop d’estat” i amenaçava amb una possible intervenció.

La ministra Cospedal hauria d’aprendre dels seus corregionaris de la Unió Europea i de l’OTAN que procuren ser els ministres més prudents dels seus respectius governs i que no permetrien que s’emboliqués les forces armades en qüestions estrictament polítiques.

Ministra Cospedal deixi en pau les FAE i no faci malbé la seva imatge aconseguida amb provada professionalitat arreu del món.

Al que s’hauria de dedicar és a prendre exemple de les forces armades del Regne Unit, Bèlgica i Canadà que han sabut traslladar la pluralitat nacional existent als seus països a les seves respectives forces armades.

Miquel Sellarès

President del CEEC