José Aranguren, l’oblidat del 19 de juliol

Comparteix!

Un dels responsables de derrotar el cop dels militars el 19 de juliol del 1936 a Barcelona va ser el general  al capdavant  de la Benemèrita de la ciutat, José Aranguren.

A Aranguren l’acabarien afusellant el 21 d’abril del 1939 al Camp de la Bota  i del que diuen que el mateix Franco va dir quan li van demanar l’indult que “A Aranguren, que l’afusellin, encara que sigui lligat a la llitera”. I és que aquest  arran d’un accident que havia patit  no podia posar-se dret.

Ara i per reivindicar-ne la figura Lorenzo Silva ha publicat el llibre “Recordaran tu nombre”. D’ell l’autor ens diu que «Em dol a més que sigui una persona a la qual no ha reivindicat la Guàrdia Civil, perquè és un guàrdia civil exemplar, que encarna els valors del cos com molt pocs; és un servidor de la República des del primer minut, des del 14 d’abril, quan Mola li diu que s’ha de sabotejar la proclamació de la República i ell la protegeix, i tampoc l’esquerra el reivindica; és un defensor de Barcelona, que resulta clau, i Barcelona i Catalunya el tenen perfectament oblidat…