Irene Casellas: “Rearmament nuclear”

Comparteix!

En el número 58 de Presència d’aquest mes trobem un article d’Irene Casillas sobre el rearmament nuclear que està vivint el planeta.

Així, explica Casellas “tot i que quan va entrar a la Casa Blanca Barack Obama va prometre treballar per alliberar el món de les armes nuclears”, i de fet va firmar un tractat amb Rússia “el conegut com a Start III que donava per tancada la Guerra freda i limitava l’arsenal nuclear de cada una de les potències a 1550 caps nuclears estratègics” , des de la seva administració “es va acabar impulsant un programa de modernització que ha aconseguit que l’exèrcit nord-americà disposi d’armes nuclears cada vegada més precises i mortals”.

Per a Casellas aquest canvi de rumb de l’administració d’Obama “és el resultat de continuar considerant Rússia una amenaça important-especialment arran de la seva intervenció a Crimea- i de voler deixar clara una posició de superioritat davant de possibles enemics com Corea del Nord”.

Afegeix aquesta que Rússia també ha modernitzat el seu arsenal en els últims anys “Un exemple és el míssil balístic intercontinental RS-28 Sarmat, que podrà transportar entre 10 i 15 ogives nuclears amb la capacitat de disparar-les cap a objectius diferents. Segons les previsions aquest podria estar llest l’any 2020”.

Per a Caselles totes aquestes millores semblen dissenyades “per fer possible algun tipus d’intervenció molt és precisa i quirúrgica, però no menys devastadora i perillosa que les bombes nuclears que van  posar fi a la Segona Guerra Mundial”.

També destaca que “Resulta especialment preocupant que el president Donald Trump que ha treballat molt per desfer-se del llegat d’Obama en moltes qüestions, en canvi hagi adoptat el programa de modernització nuclear amb un enèrgic entusiasme” i que aquest hauria “tret importància als acords Start III i no tindria cap intenció de parlar de desarmament un cop aquest acord hagi expirat l’any 2021”.

Finalment en l’article se’ns diu que “Per si no n’hi havia prou amb l’escalada d’armament nuclear entre els Estats Units i Rússia, Corea del Nord ha començat l’any amenaçant al món amb el seu nou arsenal nuclear” i ens recorda que ja l’estiu passat Trump va respondre Kim Jong Un “amb un “l’amenaça de respondre amb foc i fúria qualsevol provocació nord-coreana”.

Presència número 58  7-1-2018