Henrique Cymerman: “Califat sense terra”

Comparteix!

En un article a la Vanguardia Henrique Cymerman afirma que  “La caiguda d’Al-Raqqa en mans de la força sirianokurda amb suport militar dels EUA es considera com el símbol del final de l’era del califat” tot i que també ens diu que “l’ Estat Islàmic ha perdut pràcticament la seva dimensió territorial, però no desapareix com a organització terrorista”.

A continuació el reproduïm íntegrament:

En Tomás, de dotze anys, és un dels milers de nens kurds que van ser segrestats pels homes de l’ Estat Islàmic (EI) fa tres anys i mig. Era una de les cries dels gihadistes. Va veure com els seus pares i part dels seus germans eren degollats i esclavitzats. Al principi, en Tomás –que encara tenia vuit anys– va ser entrenat per convertir-se en un soldat del grup extremista i va aprendre a degollar animals i ­éssers humans.

Finalment, va resultar ferit en combat i es va reconvertir en esclau treballant com a cuiner. En dues ocasions va ser rescatat sota la runa a la ciutat d’Al-Raqqa, la llavors capital siriana del califat. En l’última ocasió, se li van trencar les dues cames, i després de dos dies enterrat sota els edificis en ruïnes, va ser traslladat a l’hospital de la ciutat, on es va ­retrobar amb la seva germana de catorze anys.

Quan en Tomás va explicar a la seva germana que havia acon­seguit parlar per telèfon amb la seva mare i que pretenia intentar fugir cap a un camp de refugiats al nord de l’ Iraq, on es trobava aquesta, la germana li va contestar: “Estàs boig. La nostra mare és una in­fidel que cal matar, el món ja està pràcticament sota control del califat islàmic”.

Ella no sabia que l’ Estat Islàmic de principis del segle XXI, que va arribar a controlar mig Síria i la meitat de l’ Iraq i que va governar prop de nou milions de persones, va durar menys de quatre anys. L’ EI, que va controlar desenes de milers de quilòmetres quadrats i ciutats estratègiques com Mossul –la segona més important de l’ Iraq– i Al-Raqqa a Síria, així com camps de petroli que li van aportar centenars de milions de dòlars, no va aconseguir sobreviure com a Estat. El moviment, que va ser definit al principi pel llavors president dels EUA Barack Obama com “la selecció juvenil del terror islàmic”, es va convertir en la principal amenaça per al món, segons nombroses enquestes elaborades a Occident i el món àrab.

La caiguda d’Al-Raqqa en mans de la força sirianokurda amb suport militar dels EUA es considera com el símbol del final de l’era del califat. Especialment per l’ocupació de la plaça central, en la qual els gihadistes, vestits de negre, obligaven la població a veure els degollaments de tot aquell que sota els seus criteris posava en qüestió la seva interpretació de la llei islàmica de la xaria. Alguns dels seus homes van ser fets presoners –especialment milers d’europeus que es van unir a les seves files en els últims anys–, mentre que d’altres van aconseguir fugir cap a la frontera entre Síria i l’ Iraq o cap a la zona de Deir ez-Zor, en territori sirià, encara controlada pels gihadistes.

Milers i milers d’habitants d’Al-Raqqa, així com els de Mossul en els últims mesos , abandonen la seva ciutat fugint del drama humà que han patit en els últims anys. Però les empremtes de la seva tragèdia són força visibles en el seu aspecte físic, en la seva pal·lidesa, en la seva roba desgastada i, sobretot, en les seves mirades terroritzades. Els serveis secrets de les forces invasores intenten localitzar els milicians de l’ EI que es van afaitar la barba i es camuflen entre els civils. Alguns, quan són detectats, afirmen que eren simplement cuiners al servei de l’ EI.

Un general nord-americà consultat per La Vanguardia, que fa dos anys que dirigeix la coalició de 70 països que va ajudar a derrotar l’ Estat Islàmic, va afirmar a aquest corresponsal sota condició d’anonimat que “l’ Estat Islàmic ha perdut pràcticament la seva dimensió territorial, però no desapareix com a organització terrorista. Ells són com una ameba que s’adapta novament a les noves circumstàncies, per la qual cosa passaran a ser una organització terrorista gihadista tradicional, a l’estil d’ Al-Qaida”. Però aclareix: “Això no significa que l’ Estat Islàmic hagi passat a la història”. L’organització disposa de bases en llocs allunyats, com Líbia, el Iemen, el desert del Sinaí egipci, i altres zones en les quals el buit de poder els proporciona l’empara idònia per expandir-se.

Al Sinaí, l’exèrcit egipci continua la seva guerra oberta contra els islamistes de l’ Estat Islàmic especialment a la zona nord, amb un discret suport militar d’Israel, que els aporta sobretot informació d’intel·ligència, ja que en els últims temps ha seguit de prop els passos dels islamistes. Precisament aquest divendres un atac de la insurgència islamista a Egipte, aquesta vegada a la zona desèrtica a l’oest del Caire, va provocar la mort de 54 policies i militars egipcis, segons es va saber ahir, encara que no està clar si es tracta d’un grup adscrit a l’ Estat Islàmic.

La por és que els milicians de l’ EI assentats al Sinaí amenacin els vaixells que travessen pel canal de Suez. El periodista israelià Zur Shezaf, que recentment va visitar tribus beduïnes al Sinaí, va explicar a La Vanguardia que els xeics de les tribus comencen a organitzar-se per lluitar contra l’ Estat Islàmic, ja que van entendre que les tornes estan canviant i són conscients del profund mal econòmic que han causat a la regió per l’enorme pèrdua del turisme internacional. El que està clar és que davant els canvis geopolítics i la derrota territorial del califat, milers i milers de combatents de l’ Estat Islàmic s’estan dispersant per diferents zones de l’ Orient Mitjà i del Magrib, i alguns també estan tornant als seus països d’origen a Europa. Amb l’ajuda de la gran quantitat de material de propaganda produït per a les xarxes socials i mitjans de comunicació, el califat intentarà continuar reclutant joves defraudats que no van aconseguir arribar a Síria i l’ Iraq a temps per combatre. Els qui acceptin declarar la seva fidelitat a l’ Estat Islàmic i al seu califa, Abu Bakr al-Bagdadi, en línia o en un enregistrament en vídeo abans d’anar cap a un atemptat suïcida, serà considerat un soldat gihadista.

Segons els serveis d’intel·ligència occidentals, d’objectius no els en faltaran en esdeveniments multitudinaris pròxims, com per exemple el Mundial de futbol de Rússia a l’estiu del 2018.

L’endemà del final del califat caldrà considerar que la coalició internacional encapçalada pels EUA, amb la participació de diversos països europeus i deu estats àrabs, va concentrar tots els seus esforços en l’ Estat Islàmic, però va oblidar en part Al-Qaida –encapçalada pel metge egipci Aiman al-Zawahiri–, que té només a Síria entre 15 i 20.000 milicians desplegats. El general dels Estats Units afirma que mentre que la propaganda gihadista va estar sempre en línia, la d’ Al-Qaida s’allunya tant com sigui possible dels ordinadors i es podria definir com a fora de línia, o com ell diu, “a l’antiga”. Els seus homes assisteixen a trobades cara a cara a les mesquites i a qualsevol institució organitzada que encara funcioni a Síria.

El coronel israelià a la reserva Aviv Oreg, que fa gairebé dues dècades que investiga Al-Qaida i en els últims anys també a l’ Estat Islàmic, afirma que Occident ha de fer atenció també al primer grup –autor de l’atemptat terrorista més gran de la història l’11 de setembre del 2001 als EUA–, que fa anys que es prepara per a un nou cop.

Tornant a la història d’en Tomás, que ha aconseguit tornar amb el que va quedar de la seva família, ara la pregunta és què passarà amb la generació de nens que va créixer sota el jou de l’ Estat Islàmic i
que probablement portaran gravades en el seu ADN les cicatrius d’un dels estats més cruels de la història.

La Vanguardia 22-10-2017