Català Arabic Chinese Deutsch English Español Français Hebrew

Miquel Roca: "Guerra i Pau"

Dimecres, 15 de març de 2017

En un article a la Vanguardia Miquel Roca es fa ressò i creu que s'hauria de fer una reflexió seriosa sobre el fet que "Suècia hagi recuperat el servei militar". I al respecte afirma "La decisió té transcendència.

Sobretot perquè el clima del món apunta cap a un reforçament dels escenaris amb guerra, i un increment notable de les despeses en defensa"

A continuació el reproduïm íntegrament:

La notícia ha passat gairebé desapercebuda i, en canvi, hauria de provocar, com a mínim, una reflexió seriosa. Suècia acaba de reintroduir a casa seva l’obligatorietat del servei militar. La mesura es justifica per les actituds agressives –es diu– del seu poderós veí, Rússia. Un país pacifista per excel·lència –Suècia–, protagonista de totes les iniciatives de pau al mon, decideix reforçar la seva militarització perquè, en una paraula, té por. O potser perquè no en vol tenir; perquè vol estar a punt de defensar-se eficaçment si en tingués necessitat.


La decisió té transcendència. Sobretot perquè el clima del món apunta cap a un reforçament dels escenaris amb guerra, i un increment notable de les despeses en defensa. Trump no només ho fa als EUA, sinó que exigeix dels seus socis al món que facin el mateix. Començant per l’OTAN, a la qual ha advertit que la seva fidelitat al projecte atlantista passa perquè els altres membres de l’Aliança dediquin més diners a la defensa; a la de cadascun d’ells i a la de l’OTAN en el seu conjunt.


Les dades son preocupants. Tots els països ­europeus s’han compromès a incrementar les dota­cions pressupostà­ries destinades a Defensa. Així, Europa, quan encara cueja la crisi econòmica i els seus impactes so­cials, haurà de recuperar aquell vell dilema de “o més canyons o més mantega”. En un moment difícil i complex com el que s’està vivint a tot Europa, comporta un risc greu limitar per més temps la despesa social. Això generaria més inestabilitat, més desigualtat i més tensió social. Tot plegat un adob extraordinari per als populismes de tot signe que avui amenacen el panorama electoral de tots els països del nostre entorn.


Certament, les guerres ja no tenen com escenari el territori de la Unió Europea. Però en notem i en patim les conseqüèn­cies. I si es vol que no ens acabin ofegant, caldrà actuar sobre les bases dels conflictes. Hi ha neutralitats cíniques i intervencionismes abusius; però, sigui com sigui, tenim massa a prop la guerra com per creure que és un fenomen que no té a veure amb nosaltres o que, en tot cas, no ens afecta. Simplement, ridícul.


En aquest sentit, els populismes, començant pel de Trump, són molt perillosos. La demagògia verbal al principi només són paraules; però, a poc a poc, el verbalisme deixa pas a d’altres maneres més perilloses de confrontacions. Les situa­cions s’escalfen, les actituds es descontrolen i es genera un clima de violència que sempre acaba malament. I quan es diu sempre, vol dir sempre. Certament, no cal deixar-se arrossegar per temors no fonamentats. Però tampoc cal abandonar-se irresponsablement en la contemplació passiva d’un enrariment. Cal reaccionar i no deixar-ho per l’endemà!


La pau és un valor que no es defensa, ni només ni principalment, amb els tancs. Afortunadament per a la humanitat, la tolerància, el respecte, el dialogar i comprendre l’adversari, l’acceptació de la voluntat popular conformada des de la llibertat, són valors que preserven millor la pau que els propis tancs. Però, la diferència més sensible està en què mentre els tancs només els poden conduir els especialistes, aquells valors tots els podem defensar i aplicar; i tots tenim responsabilitat de no fer-ho. La impressió que les guerres comencen un dia en concret és ben falsa; sempre comencen molt abans del que després dirà la història. I sempre per intolerància; sempre per fer de l’adversari un enemic; sempre per l’ambició totalitària d’imposar el credo propi a tota una col·lectivitat.


La pau no és fàcil; però la guerra mata i la pau ens ajuda a viure.

Miquel Roca

La Vanguardia 7-3-2017


CERCADOR
Butlletí
Subscriu-te al butlletí electrònic i et mantindrem informat regularment per correu electrònic
imatge decorativa
publicitat
Av. Gaudí, 13 1r 2a
08025 Barcelona
info@ceec.cat
T. 93 454 97 02
F. 93 454 97 03
Desenvolupat per Calidae