Boniface: “Hi haurà una defensa europea?”

Comparteix!

En un article a la Vanguardia Pascal Boniface es pregunta si “Hi haurà una defensa europea” i ens diu al respecte “La defensa d’Europa és una serp marina evocada regularment”.

A continuació el reproduïm íntegrament:

Al final de la Segona Guerra Mundial, el continent estava completament arruïnat i destruït. Tant vencedors com vençuts estaven d’acord en la falta d’infraestructures i en els problemes econòmics que patia el continent. Davant l’amenaça soviètica, no van tenir més remei que lliurar la clau de la seva ­seguretat als Estats Units.

A començaments del 1960, la qüestió havia evolucionat ja que Europa s’havia reconstruït, en part gràcies a l’ajuda del Pla Marshall. Llavors hauria pogut optar per autonomitzar la seva seguretat i la ­defensa, com era el projecte del general De Gaulle. Malgrat això, els països ­europeus s’hi van negar, preferint una forta protecció dels Estats Units a una ­feble protecció francesa. Temien que De Gaulle volgués substituir la influència dels Estats Units per la influència fran­cesa, sense tenir en realitat els mitjans dels Estats Units. Anys després el pre­sident François Mitterrand també va ­xocar amb els aliats europeus, que sempre van veure la garantia dels Estats Units com a essencial.

El tercer canvi ha tingut lloc al final de la guerra freda. Normalment, les aliances no sobreviuen a l’amenaça que les va crear, l’ Organització del Tractat de l’ Atlàntic Nord (OTAN) hauria d’haver desaparegut juntament amb l’amenaça soviètica. Tot i ­això, els països europeus van decidir mantenir el que els semblava una assegurança en un món certament menys perillós, però més incert. Per tant, els europeus van voler mantenir l’organització de l’ Atlàntic Nord, que també va ser el projecte de Washington, i l’ Aliança Atlàntica continua sent el millor vector d’influència a Europa.

Aquests mesos s’han produït moltes preocupacions sobre el futur d’Europa a causa del resultat del Brexit
i l’elecció de Trump com a president dels Estats Units, que havia dit durant la seva campanya que l’OTAN era obsoleta i volia ser més a prop de Rússia. Malgrat això, va canviar de parer en unes setmanes. També veiem que si els nord-americans són presents a Europa a través de l’OTAN no és per complaure els europeus sinó perquè els interessa.

Encara que el president Trump ha renovat el seu compromís amb l’organització atlàntica, tota la seva política ha creat un trastorn. Hi ha potser una nova oportunitat, a la qual el nou president francès, Emmanuel Macron, sembla que vol llançar-se. De fet, el Brexit, lluny de ser un desastre, fa els països de la Unió Europea més mòbils, especialment en temes de seguretat. La cancellera alemanya, Angela Merkel, està tan molesta amb Trump que ha declarat que és el moment que els europeus es facin càrrec del seu propi destí: mai un canceller alemany, a més a la dreta de l’espectre polític, no havia expressat tanta voluntat d’independència respecte dels Estats Units.

Emmanuel Macron, que es proclama gaullista-mitterrandista, arriba, doncs, en un moment oportú. Amb Alemanya, Europa pot esperar d’una vegada l’au­tonomia. Això no significa necessàriament una ruptura amb l’OTAN, sinó més aviat una independència i un poder d’acció que l’eximirien de la llum verda dels Estats Units.

La parella franco-alemanya no és certament suficient per crear una defensa europea, però pot ser suficient per posar en marxa una iniciativa i envoltar-se d’altres països. Itàlia i Espanya són importants socis potencials. D’altres poden estar-hi interessats. En qualsevol cas, és inútil esperar un acord a Vint-i-set per iniciar el projecte. Cal que un petit grup estigui d’acord perquè eventualment sigui seguit per altres països.

En aquesta situació, és necessari trobar una forta ini­ciativa política que podria començar la parella franco­alemanya, en via de ser rellançada, ampliar-se als socis europeus que ho desitgin i crear un moviment que no només tindrà efectes beneficiosos sobre l’autonomia estratègica, sinó també en el pla econòmic i en la indústria europea. Els fabricants eu­ropeus de defensa en situa­cions de competència pe­rillosa (“mortal”, segons alguns) amb la indústria americana són molt partidaris de l’Europa de la defensa.

Clemenceau havia dit que el Brasil era “un país de futur que ho serà molt de temps”, mostrant així els seus dubtes sobre el fet que el país pogués convertir-se algun dia en una potència. S’hi ha convertit. Així que esperem que després d’haver dit que la defensa europea és un concepte de futur al qual li resta molt de temps, finalment s’acabi convertint en una realitat.

La Vanguardia 4-8-2017